Nie ma co ukrywać, w kuchni dużo powierzchni się brudzi. A to nam zupa wykipi, a to bulgoczący sos poplami ścianę lub też nasze dzieci, rozsmarują na niej ciasto (oczywiście w ferworze zabawy). Aby uchronić się przed przykrymi konsekwencjami takich codziennych, „małych katastrof”, wybierzmy do kuchni farbę, która będzie odporna na spożywcze zabrudzenia.
Gładka powierzchnia płytek umożliwia łatwe i szybkie zmywanie z niej zabrudzeń. Co jednak, jeśli nie chcemy mieć dookoła siebie przestrzeni „pokratowanej” przez fugi? Co, jeśli obawiamy się, że najtrudniejsze zabrudzenia wejdą właśnie między płytki i nie będziemy w stanie pozbyć się ich tak łatwo? Rozwiązaniem są farby przeznaczone specjalnie do kuchni. Oznaczane są one, jako „plamoodporne” i „zmywalne”.
Farby odporne na szorowanie – klasyfikacja
W kuchni, miejscu tak podatnym na zabrudzenia, szczególnie ważnym kryterium przy doborze farby jest jej odporność na szorowanie. Zgodnie z normą europejską PN-EN 13300 istnieje 5 klas ścieralności farby. Produkty z pierwszej i drugiej klasy charakteryzują się wysoką odpornością na szorowanie na mokro. Farby z trzeciej klasy będą sobie dobrze radzić ze ścieraniem na sucho. Musimy jednak zachować zdrowy rozsądek, bo nawet ściany pomalowane farbą pierwszej klasy nie przetrwają na dłuższą metę, jeśli będziemy je czyścić za pomocą szorstkich, ostrych narzędzi, np. druciaków. Takie akcesoria na pewno zniszczą powierzchnię.
Farby wodoodporne i paroprzepuszczalne
Szorowanie ściany na mokro wiąże się bezpośrednio z odpornością na wilgoć. Ta, w dość wysokim stopniu występuje w kuchni (choć nie w tak wysokim jak w łazience). Wodoodporność w tym przypadku oznacza nieprzepuszczanie kropel wody przez warstwy farby. Jednocześnie farba odpowiednia do kuchni powinna być paroprzepuszczalna (czyli taka, która pozwoli swobodnie odparować wilgoci nagromadzonej w przegrodzie – potocznie mówi się, że taka ściana „oddycha”. Struktura farby kuchennej musi być na tyle zwarta, aby zabrudzenia nie miały szans wniknąć w głąb ściany, tylko swobodnie po niej spływały.
Farby lateksowe, akrylowe, ceramiczne, tablicowe – którą wybrać?
Zanim zdecydujemy się na konkretny kolor farby, najpierw powinniśmy zainteresować się tym, jaki rodzaj farby będzie najlepszy do naszej kuchni i pozostanie w zgodzie z naszymi oczekiwaniami oraz zasobem portfela. Podstawowymi farbami są lateksowe i akrylowe, które obydwie są produktami wodorozcieńczalnmi. Oznacza to, że nie zawierają tradycyjnych rozpuszczalników. W obu rodzajach farb za odporność na wilgoć odpowiada żywica syntetyczna (nie zaś lateksowa, chociaż to mogłaby sugerować nazwa farby). Różnica polega na stężeniu tej żywicy w składzie farb – w lateksowej żywicy jest więcej, w akrylowej mniej. Łatwo więc wywnioskować, że do kuchni lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie farby lateksowej.
Na rynku dostępne są również farby ceramiczne. Ich skład bazuje na farbie lateksowej, z tym że dodaje się do niej specjalne ceramiczne mikrokuleczki. Tego typu farby są odporne na płowienie pod wpływem światła. Przy wyborze farby ceramicznej trzeba brać pod uwagę to, że ich powierzchnia jest bardzo gładka i połyskująca, co nie wszystkim może odpowiadać. Ich podstawową wadą jest wysoka cena.
Warto nadmienić, że w kuchni sprawdzą się też farby tablicowe. Ich zaletą w kuchni, poza możliwością zapisywania na takiej ścianie przepisów, list zakupów itd., jest gładka, połyskliwa powierzchnia, odporna na szorowanie.